29.1.2018 Boca de Camarioca (Varadero-Cuba). Ook in Cuba is de mobiele telefoon ruimschoots gearriveerd. Het bellen en internetten is vreselijk duur en de snelheid is beperkt. Daarom maken veel Cubanen (en toeristen uiteraard) gebruik van Wifi. Plekken waar wifi te vinden is, zijn vaak druk. Zowel binnen als buiten. Tijdens een korte trip naar Cuba besloot ik me niet te laten leiden door de mobiele telefoon of internet en slechts het hoogst noodzakelijke via internet te doen. Het gaf enorm veel rust. Op pleinen en in parken zaten mensen bij elkaar en spraken met elkaar. Het zag er heel gezellig uit meestal en deed terugverlangen naar vroeger toen ook wij in Nederland gewoon contact hadden met elkaar als we onderweg waren. Maar helaas zoals deze foto laat zien; zodra er wifi was werden pleinen of parken een soort van zombie-verzamelplaatsen. Mensen die opgingen in hun telefoon en de ander niet meer zagen staan of zitten. Ook in Cuba zal het niet langer meer duren of datgene dat nu juist zo’n verademing was; mensen die nog echt contact met elkaar hadden, is niet meer. De telefoon en internet maken dingen mogelijk die voorheen ondenkbaar leken (bijvoorbeeld op afstand praten met familieleden, waar dat voorheen onbetaalbaar was) maar de vraag is wat de prijs hiervoor is….

Cuba, Trinidad, Boca de camarioca