15 mei 2017. Het Tjernobyl verhaal van maart/april gaat verder. Na het kopen van proviand in Tjernobyl stad, was het tijd voor het eerste onderdeel van het bezoek aan Tjernobyl. De Duga. Ook wel Tjernobyl2 genoemd. Niet dus waar de reactor staat en waar het stadje Pripyat is, maar iets eerder in het verboden gebied ligt de Duga. De Duga (ook wel Doega genoemd) is een gigantische (meer dan 85 meter hoge en 210 meter brede) stalen constructie die gebouwd werd rond de koude oorlog. Deze Doega of Duga was de derde variant van het OTH radarsysteem dat diende om intercontinentale rakketten (met kernkoppen) snel te herkennen bij verzenden, zodat er geanticipeerd kon worden. Het is de enige nog, de andere twee zijn inmiddels gesloopt. De Doega werd in die tijd ook wel “Russian Woodpecker” genoemd vanwege de tikkende ruis die de installaties veroorzaakten in het wereldwijde zendverkeer. Rondom deze geheime installatie werd een compleet stadje gebouwd, waar nog redelijk veel gebouwen van bestaan in de regio Tjernobyl. Bij deze installatie, die je pas ziet als je een lang saaie weg door het bos aflegt zijn een soort zandduinen. De plek kent een hele surrealistische sfeer en je hoort er bijzondere vogels en het ruisen van de metalen kabels door de wind. Verder is het er heel stil. In de gebouwen is veel leeggehaald en er ligt veel troep voor de gebouwen.

Tjernobyl 2 bestond uit een ministadje met daarbij een enorme installatie de Duga of Doega. In de Koude Oorlog gebruikt door de Sovjet Unie. Het wordt gezegd dat eenderde van de stroomproductie van Tjernobyl geproduceerd werd voor deze installatie. Op de foto de toegangspoort naar het complex van de Duga.
oekraine,Tjernobyl, Duga
De Duga, een gigantische installatie gebouw tijdens de Koude Oorlog opgesteld in Tjernobyl2
oekraine, Tjernobyl, Duga