7.5.2017.

Storytelling en de fotograaf.

Er zijn heel veel fotografen. En zij doen werk in heel veel verschillende sectoren. Ik ken collega’s die bruidsfotografie doen, reisfotografie, kinderen, onderwijs, produkten, nieuws maar ook bijzondere onderwerpen zoals archeologie en forensisch onderzoek. Maar voor al die fotografen is er 1 gezamenlijke noemer. Zij moeten een verhaal vertellen. Een verhaal dat waard is om te vertellen.

Persfotografen en nieuws

Persfotografen leggen direct het verhaal vast en creëren geen verhaal. Hier gaat het vooral om welke aspecten van het verhaal zijn belangrijk? Hun opdrachtgever bepaalt welk onderwerp “nieuws” is. Zij zijn daarmee de ultieme storyteller, het verhaal is echter al bekend.

Storytelling is cruciaal voor fotografen

Een fotograaf die niets vertelt is minder relevant. De fotograaf die archeologische vondsten vastlegt vertelt wat de schoonheid is van bijvoorbeeld een munt uit 1870, hij vertelt de waarde van een ruilmiddel in die tijd en de plek waar het gevonden werd. Hij leert ons over het verleden door een goede technische foto waarbij het perspectief en de techniek goed worden gehanteerd. Als zijn foto geen verhaal vertelt is zijn foto niet goed. Voor de buitenwereld is hij vaak niet meer dan een technische fotograaf, de realiteit is anders.  Een goede reisfotograaf laat meer zien dan wat er bekend is. Hij probeert het verhaal achter het direct zichtbare te laten zien. Het verhaal is dus altijd interessant als het een verhaal is wat niet bekend is, wat ons meer verdieping geeft. De feitelijke ceremonie bij een huwelijk is pas interessant als je het verhaal achter het verhaal laat zien. Dat vraagt om inleving, interesse en zeker ook beleving. Dat maakt het werkelijke beroep van een fotograaf veel minder eenvoudig als slechts te techniek. Het vraagt iets van de fotograaf als persoon. Een fotograaf herkent het verhaal als hij open staat voor dingen.

Wat moet een opdrachtgever doen om een goede fotograaf te herkennen?

Voor opdrachtgevers een lastige taak, maar soms helpt het om te vragen naar vrij werk. Daar zit vaak de werkelijke ziel van de fotograaf in. Een goede storyteller laat immers uw verhaal zien, uw event in beeld uw bedrijf in sfeer. Als een fotograaf zich slecht beperkt tot registratie en niet laat zien wat er verder is, zal de foto als communicatiemiddel beperkt zijn.

 

Fotograaf Maurits van Hout uit Rijswijk is een storyteller….

Fotograaf Maurits van Hout uit Rijswijk is thuis in storytelling. Als fotograaf huwelijk, reisfotograaf, congresfotograaf en meer.

Een voorbeeld van storytelling fotografie
storytelling