24.1.2017. Alweer een paar weken terug uit Cambodja en nu maar even besloten een stukje te wijden aan de Killing Fields in Cambodja. Ofschoon inmiddels alweer een aantal jaren achter ons, spelen de Killing Fields en de periode van de Rode Khmer, of zoals de Cambodjanen graag zeggen “Khmer Rouge”, nog steeds een grote rol in het dagelijkse leven van de Cambodjanen.

In de periode 1975 tot eind 1979 is in Cambodja de Rode Khmer aan de macht geweest. In die periode is bijna een kwart van de bevolking vermoord, veelal door de eigen inwoners die “gehersenspoeld” werden om te komen tot gruweldaden. Zelfs kinderen werden geleerd te moorden. De doctrine die werd opgelegd door de leiding van Democratic Kampuchea met aan het hoofd Pol Pot, zorgde onder andere voor het vermoorden van alle intellectuelen, leraren en kunstenaars. Daarnaast werden alle scholen gesloten en werden mensen die een bril droegen of een buitenlandse taal spraken geëxecuteerd. In heel Cambodja werden plaatsen ingericht om mensen te vermoorden. De zogenaamde Killing Fields. Tijdens het bezoek aan Cambodja bracht ik een bezoek aan één van de meest bekende sites Choeung Ek, waar op een voormalige Chinese begraafplaats op het platteland net buiten Phnom Penh duizenden mensen werden vermoord. In eerste instantie lagen alle botten en schedels gewoon in de velden. Tegenwoordig zijn ze grotendeels verwijderd en zijn er nog kleine details zichtbaar zoals botten, tanden en stukjes kleding. Kuilen, begroeid met gras met daarbij een bordje “don’t walk on the mass grave” geven een raar beeld, omdat het er nu zo vredig uitziet, maar diezelfde kuilen lagen ooit vol met menselijke resten. Gelukkig is dat er nu niet meer voor toeristen. De vele slachtoffers hebben nu in een soort van grote memorial zuil een betere, maar nog steeds lugubere plek gekregen. Bijgaande de foto’s.  Tekst en beeld: copyright Maurits van Hout, all rights reserved.

Killing Fields

Cambodja, Phnom Penh, foto: veel foto’s van slachtoffers in de gangen van de vroegere S-21 gevangenis dat nu een museum is.
Cambodja, foto: gevangeniscel in de Tuol Sleng gevangenis in Phnom Penh.

 

Cambodja. foto: In Choeung Ek zijn massagraven (Killing Fields) gevonden. In een herdenkmonument liggen duizenden schedels en botten..
Cambodja 2017, martelkamers Rode Khmer in museum over Killing Fields